Türkiye aklını kullandı kendi çipli kartını üretti

TÜBİTAK ve Plastikkart iş birliği ile geliştirilen akıllı kart sistemi AKİS; nüfus sayımı, seçimler, askerlik belgeleri, evlilik cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, SSK karneleri ile Sağlık ve Maliye Bakanlıkları ile belediye uygulamalarında kullanılabilecek.

İSTANBUL- TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) ile Plastikkart Akıllı Kart İletişim Sistemleri Sanayi ve Ticaret AŞ (Plastkart), akıllı kart konusunda iş birliğine gitti.

İş birliği kapsamında TÜBİTAK UEKAE tarafından geliştirilen ve önümüzdeki dönemde ulusal kimlik kartı ile dijital imza projelerinde kullanılmaya hazır, tamamı ulusal bir kart işletim sistemi olan Akıllı Kart İşletim Sistemi (AKİS), ürettirilen ciplere yüklenerek Plastkart’a teslim edilecek. Çipleri kullanarak akıllı kart üretimi gerçekleştirecek olan Plastkart, akıllı kartların yurt içi ve yurt dışı pazarlama ve satış faaliyetlerini yapacak.

“Türkiye aklını kullanıyor” sloganıyla tanıtılan AKİS’in 5 yıllık kullanım lisans hakkının Plastkart’a verilmesi dolayısıyla düzenlenen anlaşma töreninde konuşan TÜBİTAK UEKAE Müdürü Önder Yetiş, geçtiğimiz yıl TÜBİTAK UEKAE olarak yürütmekte oldukları Kamu Sertifikasyon Merkezinin akıllı kart ihtiyacını karşılamak için bir akıllı kart sistemi geliştirmek üzere faaliyetlere başladıklarını, Plastkart ve Infineon ile yoğun bir çalışma yürüttüklerini anlattı.

TÜBİTAK UEKAE tarafından geliştirilen işletim sistemlerinin, ürettirilen çiplere yüklenerek Plastkart’a teslim edileceğini bildiren Yetiş, hedeflerinin, 2008 yılında yeni akıllı kart çeşitlilikleri ile akıllı kart sektöründen daha önemli bir pay almak olduğunu söyledi.

e-devlet projesine çözüm
Plastkart Genel Müdürü Ali Yıldız da, AKİS’in, Türkiye’ye hem maddi hem de güvenlik alanında birçok avantajlar getireceğini ifade ederek, AKİS’i sadece Türkiye’de değil, yurt dışı pazarlarda da pozisyonlandırmak için çalışacaklarını söyledi. Ali Yıldız, TÜBİTAK UEKAE’ye lisans hakkı ödeyeceklerini belirterek, “Bu ürünün yakını, benzeri olan ürünleri, know- how’ını, şu anda yurt dışından 10-12 eurodan alabiliyoruz. Bu ürünün maliyeti ise 4’te bir seviyesinde... Ürettiğimiz kart başına lisans ücreti vereceğiz” dedi. TÜBİTAK UEKAE Proje Yöneticisi Mustafa Başak ise akıllı kartların güvenilir, izlenebilir, denetlenebilir, uyumlu ve esnek olduğunu belirterek, nüfus sayımı, seçimler, askerlik belgeleri, evlilik cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, SSK karneleri ile Sağlık ve Maliye bakanlıkları ile belediye uygulamalarında kullanılabileceğini kaydetti. Başak, “Gelecekte bir tane kart mı kullanılacak?” sorusu üzerine, “Bu mümkündür” dedi. TÜBİTAK UEKAE’nin yazılı ekibi tarafından gerçekleştirilen AKİS’in, ilk aşamada e-imza projelerinde, sonrasında da e-devlet projelerinde yerel bir çözüm olarak kullanılmasının mümkün olabileceği belirtildi.

01 Şubat 2007 Perşembe