2013′te Kimlik Değişikliği

2013′te nüfus cüzdanlarının yerini çipli kartlar diğer bir değişle akıllı kartlar alacak gibi gözüküyor. Kartlarda tüm nüfus bilgileri ekli olacak ve parmak izi alınarak verilecek. Bu yeni sistem hem pratik hem de cüzdanlarımızı hafifletecek gibi gözüküyor. Kredi kartları, hesap kartları, ehliyet, nüfus cüzdanı derken hangi kart ne içindi diye düşünmekten de kurtulacağız. Tek kartla tüm işlemlerimizi yapabileceğiz. Para çekmekten sağlık işlemlerine her işlem 2013 de çipli kartlarla yapılacak.

Çipli kartla sahtecilik, dolandırıcılık olaylarının da önüne geçilebileceği iddia ediliyor.Kartın kopyalanma riskine karşı görünür ve görünür olmayan 9 koruyucu önlem alınmış.

Çipli kartı ilk etapta 2 milyon kişi kullanacak. Ve Türkiye’de 3 yılda herkesin elinde çipli kartları mevcut olacak.10 yıllık kullanım ömrüne sahip ve ileri baskı teknikleriyle basılacak akıllı kimliklerin maliyetinin 15-20 dolar civarında olduğu söyleniyor.
Çipli Kartı Alırken Ücret Talet Edilecek mi?

Kimlikler ilk önce ücretsiz dağıtılacak herkese. Ancak kaybolması, çalınması durumlarında ikinci kez taleplerde ücret istenecek.

Çipli Kartı Almak İçin Yapılması Gereken İşlemler Neler?

Tüm nüfus müdürlüklerine parmak izi ve avuç içi okuma cihazları konulacak. Ve randevu sistemiyle vatandaşlar sıra alıp nüfus müdürlüklerinde işlemlerini yaptırabilecekler.

Randevu almak için ALO 199 hattı kurulacak. Bu numarayı arayıp en yakın nüfus müdürlüğünde randevu alabileceksiniz. Kimlik bilgilerinizle nüfus müdürlüğüne gidip parmak izi ve avuç içi damar izi ile sisteme kaydınız gerçekleştirilecek.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü vatandaştan aldığı bilgilerle kartı hazırlayacak ve posta yoluyla dağıtımını yapacak. Kart basıldıktan en geç 3 gün içerisinde postaya verilecek.

Posta memurları kendilerine gelen kimlik kartlarını elden imza karşılığında teslim edecek. Kimlik sahibi dışında kimseye kimlikler teslim edilmeyecek. Posta memuru sizi evde bulamadığı taktirde ertesi gün yine adresinize gelecek. Sizi evde bulamazsa kartınız 15 gün postanede bekletilecek. Bu süreçte de sizi bulamazsa kimlik kartınızı merkeze geri gönderecek.

Umarım bu çipli kartlar hepimize hayırlı olur…