Çipli Ehliyet Nedir

Yeni Çipli ehliyet sürücü belgelerinin yerini alacak elektronik sürücü belgesidir..2013 yılında basım v edağıtımı yapılacak olan çipli ehliyetler sürücü belgesindeki bilgilerin elektronik ortama aktarılarak yeni çip içine depolanarak karta üzerine işlenmesi ile ortaya çıkıyor..Böylece sürüleri çip sayesinde takip etmek suçun önüne geçmek mümkün olacak..Yeni ehliyetlerde sahteciliğin önüne geçilmesi için güvenlik üst düzeyde tutulacak. Ehliyetler, fiziki olarak AB ülkelerinde kullanılan sürücü belgesine uygun olacak.

Polikarbonat malzemeden lazer baskı ile üretilecek sürücü belgeleri, özel renk ve mikro harfler içeren karmaşık bir tasarıma sahip olacak. Kartın içerisinde, ultraviyole ışığa tutulduğunda görülen yazı ve şekiller bulunacak.

TAKLİDİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Kartta renkli güvenlik mürekkepleri ile gökkuşağı ve guilloche baskı (Banknot baskısında da kullanılan çok ince çizgi ve yazılardan oluşan bir teknik) kullanılacak. Böylece tarama, baskı ya da kopyalama yoluyla kartın taklit edilmesinin önüne geçilecek.

FOTOĞRAF ÜZERİNDE ÖZEL HOLOGRAM

Fotoğraf, karta lazer baskı ile işlenecek. Fotoğraf üzerinde oynamaya veya kopyalamaya karşı özel hologram bulunacak. Fotoğrafın olduğu kısmın arka planında güvenlik tasarımı yer alacak. Böylece fotoğrafın değiştirilmesi ya da üzerinde oynanması engellenecek.

ISIYA DAYANIKLI RENK GEÇİŞLİ MÜREKKEP

Kartta ısıya dayanıklı renk geçişli mürekkep, değişken lazer görüntüler, ultraviole floresan mürekkep, renk değiştiren baskı, arka planda dijital su izi, kızıl ötesi ya da fosforlu boya, kabartma harf, sembol ve şekiller de bulunacak.

KULLANILABİLECEK ARAÇLAR YAZACAK

Belgenin ön yüzünde kişisel bilgiler bulunacak. Arka yüzde ise belge sahibinin kullanmaya yetkili olduğu araç ya da araçların kategorisi ile her bir kategori için belgenin geçerlilik tarihi yer alacak. Arka yüzde ayrıca ek bilgiler ile sürücü ve araca ilişkin kısıtlamaların kodları bulunacak.

23 MİLYON EHLİYET DEĞİŞECEK

Türkiye'de yaklaşık 23 milyon kişinin sürücü belgesi bulunuyor. Çalışmaların tamamlanmasıyla 23 milyon vatandaşın ehliyeti zamana yayılarak değiştirilecek. Ehliyetlerin tamamının değiştirilmesi için 5 ya da 10 yıllık bir süre öngörülüyor. Yeni ehliyetlerin gelecek yıldan itibaren verilmesi planlanıyor. Bu ehliyetler, AB ülkelerinde de geçerli olacak.

EHLİYET ÖMÜR BOYU KULLANILAMAYACAK

Yeni ehliyetlerin geçerlilik süresi olacak, belgenin ömür boyu kullanılması mümkün olmayacak. Uyum süreci kapsamında ehliyetlerin kategorilerinde de değişikliğe gidilecek. Çalışmaların tamamlanmasıyla Türkiye'de AB ülkelerinde kullanılan ehliyet sınıfları uygulanacak.

Çipli Ehliyet Nedir yorumları

  • Image Description
    Misafir
    07.08.2013

    verılecekse verılsın artık yolda adam yatakta kadın eh bırde bunları beklemek nefret oldu

  • Image Description
    Cenque
    27.12.2013

    merhabalar,
    merak ettiğim bir konu var. Son günlerde 01 ocak 2014 tarihinden itibaren yeni kimliklerimizin dağıtılmaya başlanacağı dile getiriliyor. ben hala bu tarihe inanmıyorum yine sallayacaklar ancak özellikleri içinde ehliyet yerine geçerli olacak ibaresi varken, şimdi bu yeni ehliyetler nereden çıktı. yeni kimlikler hem ehliyet görevi görecek ama biz yine de onu onaylatmak için bir de yeni ehliyet mi alacağız? bu iş yatırılan memuru denetlemeye gönderilen müfettişin de denetlenmesi için başka bir müfettişin gönderilmesine benziyor. ABD'de sadece sürücü belgesi var. herkes bu sürücü belgesine sahip. ayrıca kimlik yok. bizim de madem yeni kimliklerimiz ehliyet olma özelliğine sahip olacak, bu durumda yeni ehliyetlerin ortaya çıkışı sadece devletin para kazanması mı olacak acaba? zaten ömrünün kısa olacağı, üretimi için fazla masraf yapılmamasındab belli değil mi? çip bile yok. internetten en basiy qr kod üreten sitelerden bile edinebileceğiniz barkod olacak sadece. bir de güvenliği çok yüksek olacakmış. hadi bakalım görelim bu gereksiz yeni ehliyetleri ve çıkartılması için ne kadar para isteyeceklerine ...

  • Image Description
    gökhan
    20.11.2014

    ben isvecte ikamet ediyorum yeni kimlikler ne zamanhangi aydan itibaren konsolosluklardan alabiliriz yani yurt disindan ,saygilar iyi calismalar..